luni, 12 martie 2018

Stomatologia adezivă, stomatologia viitorului

Stomatologia adezivă reconstructivă și estetică pune la comun cuceriri științifice de ultimă oră, utilizarea de adezivi speciali în tratamentele destinate ca să refacă dantura deteriorată din variate motive, ba chiar și să adauge un plus de frumusețe dinților naturali.


Prin utilizarea unor tehnici stomatologice revoluționare se pot realiza conexiuni strânse între părțile protetice adăugate și pereții dentari naturali, fragmentele de material dentar lipindu-se cu niște substanțe speciale, care aderă foarte bine la suprafața dintelui, au un grad mare de rezistență și nu sunt toxice pentru organismul uman.

Folosite mai ales pentru dinții anteriori, dar nu numai, lipirea unor asemenea fragmente, asemănătoare dintr-un punct de vedere cu niște piese de puzzle, se pretează foarte bine atât pentru efectuarea unor restaurări simple, cât și pentru unele mai complexe.

Avantajele tehnicilor dentare adezive

Conservarea țesuturilor dentare se face mai bine în acest mod, deoarece partea protetică este făcută după un mulaj exact al dintelui în cauză, de aceea se potrivește exact, după lipire fragmentul adăugat făcând corp comun cu dintele natural.

Se pot proteja mai bine astfel zonele dentare sănătoase, se conservă smalțul dinților, țesutul gingival, dinții se întăresc.

Dezvoltarea tehnicilor adezive stomatologice, crearea de materiale compozite sau ceramice cu performanțe din ce în ce mai bune, permite reproducerea tot mai fidelă a dinților naturali, așa încât lucrările dentare executate redau de multe ori aspectul firesc al dinților și au comportamentul acestora.

Această tehnică avansată necesită un control perfect al tuturor etapelor, deoarece doar prin respectarea strictă a fazelor tratamentului lipirii stomatologice rezultatul poate să fie cel dorit de către pacient.

Stomatologia adezivă permite restaurări dentare din ce în ce mai puțin agresive, doar dinții foarte deteriorați vor suporta în viitorul apropiat procedee clasice de refacere de tipul binecunoscutelor coroane dentare sau al implanturilor.

Utilizarea unor tehnici de lipire stomatologică este ideală pentru compensarea de substanță dentară lipsă cauzată de multe ori de leziuni, fracturi ale dinților, carii sau restaurări defectuoase.

Este o metodă nedureroasă și rapidă care permite pacienților ca să scape de pivoții inestetici și de flagelul devitalizării dinților.

Se folosesc materiale estetice biocompatibile, sub nicio formă nu se folosește amalgam clasic la aceste lucrări.

Asemenea tip de tratament blând își poate dovedi eficiența pe termen lung dacă este corect efectuat.

Multi medici dentiști consideră pe drept cuvânt că noile materiale și
proceduri de reconstrucție dentară efectuate prin această modalitate vor schimba profund modul de a înțelege stomatologia, în cazurile în care nu este absolut nevoie de extracții sau implanturi.

Tehnicile de lipire novatoare care multă vreme au fost limitate la zone reduse ale dinților au o aplicație evidentă și în stomatologia operativă și de prevenție, precum și în stomatologia estetică și pediatrică protetică și ortodontică.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu