sâmbătă, 30 septembrie 2017

Norvegia, tara europeana cu o foarte buna sanatate dentara

In timp ce romanii lasa igiena dentara si mersul la stomatolog pe ultimul plan, programandu-se la o clinica dentara doar in cazuri extreme, cand durerea a devenit cu adevarat insuportabila sau cand, din cauze accidentale ori din pricina varstei si-au pierdut deja unul sau mai multi dinti definitivi, nu acelasi lucru se intampla si in alte tari europene, iar acest lucru se vede in starea de sanatate orala a acelor locuitori din tarile occidentale dezvoltate.

Astfel, aflam dintr-o stire sosita zilele acestea din indepartata Norvegie, cea mai fericita tara din lume in 2017, dupa cum afirma statisticile momentului, ca oamenii fiordurilor vor avea mai putina nevoie de dentisti in anii ce vin.

Iata, asadar, ca in aceasta tara nordica oamenii au inteles ca igiena dentara ii scuteste de dureri inutile si le permite ca sa aiba o dantura sanatoasa si frumoasa, ceea ce le aduce si o stima de sine deosebita, un mai mare succes pe plan personal in toate domeniile vietii lor.

Conform unui reputat medic stomatolog norvegian, in prezent circa un sfert dintre copiii si adolescentii cu varste de pana la 18 ani din aceasta tara nu au nicio carie.

Acest lucru creaza premisele ca acesti viitori adulti sa isi mentina o buna sanatate  a dintilor si sa se bucure de o dentitie naturala pana la varste inaintate, fara a avea nevoie de implanturi sau proteze stomatologice.

Programele de imbunatatire a sanatatii orale au avut o imensa contributie la obtinerea acestui rezultat norvegian, igiena dentara combinata cu o alimentatie corespunzatoare facand ca necesitatea vizitelor la medicul stomatolog pentru tratamente indelungate, complicate si costisitoare, sa fie din ce in ce mai reduse, in timp ce profilaxia a castigat si castiga in continuare tot mai mult teren.

Nu acelasi lucru se poate spune si despre romani, care detin unul din ultimele locuri din Europa in privinta consumului de pasta de dinti per locuitor.

Daca in zonele urbane constientizarea faptului ca sanatatea dentitiei naturale este un factor important pentru o stare de bine, dar si pentru o insertie mai buna in societate, inclusiv la locul de munca, in mediul rural lucrurile stau din pacate dezastruos, gradul de saracie si lipsa de educatie fiind unii dintre factorii determinanti ai multor probleme de natura stomatologica, concomitent cu lipsa unui numar mai mare de cabinete dentare si a personalului necesar acestora.

Serviciile stomatologice nu sunt deloc ieftine in Romania de azi, de aceea, cel mai bine este ca sa previi, decat sa tratezi.

Iata de ce, daca nu se mai poate face mare lucru in privinta generatiilor varstnice din tara noastra, macar copiii ar trebui ca sa fie educati de la cele mai mici varste cum sa se spele corect pe dinti, sa nu manance alimente care ar putea ca sa le provoace carii, sa nu se sperie de medicul dentist, la care ar trebui sa mearga pentru controale de rutina in mod periodic, deoarece doar in acest fel vor avea parte de mai putina durere si nu vor face cunostinta cu temuta freza, cel mai inspaimantator echipament medical existent intr-un cabinet dentar.

Parintii, dar si scoala, inclusiv mijloacele de informare moderne audio-video, pot ca sa ii ajute pe cei mici sa se fereasca de problemele dentare, asa incat, procentul romanilor care se vor lauda in viitor ca nu au nicio carie sa se apropie cat mai mult de acela din Norvegia.

Pentru informatii suplimentare despre cum se poate preveni aparitia cariilor dentare va invitam la cabinetul nostru stomatologic din sectorul 5 al Capitalei – Rasmindent.

31 de comentarii:

  1. Un aricol excelent care cotine informatii utile.

    RăspundețiȘtergere
  2. Un articol foarte interesant,care trebuie sa ne dea de gandit.

    RăspundețiȘtergere
  3. Norvegia este cu mult în fața României din toate punctele de vedere.Așa că și serviciile dentare sunt la cele mai înalte standarde.

    RăspundețiȘtergere
  4. ma bucur pentru stomatologii din rominia care isi serviciile minunat...

    RăspundețiȘtergere
  5. Foarte adevarat ce a-ti spus,romanii lasa igiena pe ultimul plan,mai ales cea dentara.

    RăspundețiȘtergere
  6. Sunt intru totul de acord. Va felicit pentru articol.

    RăspundețiȘtergere
  7. Asa este trebuie macar copiilor sa li se dea lecti despre spalarea pe dinti, este f important pt sanatea lor

    RăspundețiȘtergere
  8. Un articol educativ care arata modalitatea de atrai sanatos si a avea o curatenie orala prevenind aparitia cariilor dentare.

    RăspundețiȘtergere
  9. Foarte bun articol!!Avem si noi de invatat de la norvegieni.

    RăspundețiȘtergere
  10. este un cabinet stomatologic foarte bun si foarte dotat , este sigur si poti fi sigur ca iti ve repara dantura asa cum iti doresti.

    RăspundețiȘtergere
  11. cabinet stomatologic de nota 10

    RăspundețiȘtergere
  12. Grija fata de copii este prezenta prin educatia de la cele mai mici varste:
    - cum sa se spele corect pe dinti,
    - sa nu manance alimente care ar putea ca sa le provoace carii,
    - sa nu se sperie de medicul dentist.

    RăspundețiȘtergere
  13. Foarte interesant articol, am aflat lucruri interesante.

    RăspundețiȘtergere
  14. Mda, cultura medicala si disciplina in ingrijirea danturii ne pot ajuta sa nu abuzam de serviciile stomatologice

    RăspundețiȘtergere
  15. foarte bun articol pentru conștientizarea părinților, care sunt răspunzatotori de educația pentru sănătate pe care o oferă copiilor în familie!

    RăspundețiȘtergere
  16. foarte interesant saitul probleme dentare

    RăspundețiȘtergere
  17. Foarte interesant articolul.Ma face sa ma mut in Norvegia.

    RăspundețiȘtergere
  18. Mare dreptate are acest articol , foarte interesant

    RăspundețiȘtergere
  19. Este o somatologie de nivel inalt cu super tehnologii,cit si de amenajare.

    RăspundețiȘtergere
  20. foarte bun site si foarte educativ pentru igiena orala

    RăspundețiȘtergere