vineri, 21 aprilie 2017

Fluorul, o arma redutabila contra cariilor dentare

Ignoram de multe ori faptul ca in gura isi au culcusul cald si umed o multime de bacterii: nu doar pe dinti, ci si pe gingii, limba, peretii interiori ai obrajilor.
Daca unele dintre aceste microorganisme sunt utile, traind in armonie cu noi, nu acelasi lucru se intampla cu altele, mult mai agresive, care ajung ca sa ne distruga iremediabil dantura, daca nu ne preocupam atent ca sa avem o igiena orala impecabila.
Laptele, painea, bomboanele, prajiturile, sucurile dulci, precum si alte alimente bogate in zahar si amidon sunt sursele din care bacteriile cariogene produc acizi care ne agreseaza dintii.
Cum putem neutraliza acesti mici dusmani din gura, organizati in colonii (placi dentare) redutabile?
In afara de mineralele existente in saliva, pastele de dinti au ingrediente speciale destinate ca sa inlocuiesca mineralele pierdute.
Iata de ce este bine ca sa ne spalam macar de doua ori pe zi cu o pasta de calitate, bine aleasa, preferabil la indicatia medicului nostru stomatolog, care cunoaste cel mai bine starea danturii  fiecaruia dintre noi.
Daca luam masuri din vreme, exista chiar posibilitatea ca emailul dentar sa se repare.
Exista discutii interminabile in intreaga lume, legate de fluor. Unii il detesta, altii il ridica in slavi, dar cu toate efectele adverse incontestabile, trebuie ca sa recunoastem ca el are capacitatea de a preveni pierderea de minerale din smaltul dintilor, precum si in a slabi apetitul bacteriilor de a produce acizi distructivi pentru dantura noastra.
Exista geluri cu fluor, paste de dinti cu fluor, medicamente cu fluor, precum si ape de gura stomatologice care au in compozitie si fluor, ideale pentru clatirea gurii dupa periaj.
Cu toate ca fluorul este beneficii in multe cazuri, nu trebuie exagerat, mai ales in cazul copiilor, care au tendinta de a inghiti pasta de dinti, in loc ca sa o scuipe.
"Masura in toate!", iata deviza si cand se folosesc produse pe baza de fluor in lupta impotriva cariilor dentare.
Daca cei mici ajung ca sa manance pasta de dinti cu fluor in cantitati mari, din cauza neatentiei adultilor ce ii au in grija, dintii permanenti ai copiilor respectivi pot ca sa aiba probleme in timp, deoarece poate aparea fluoroza dentara.
Din aceasta cauza, la copilasi mai mici de 2 ani, fara indicatia expresa a medicului dentist, nu se utilizeaza paste de dinti cu fluor.
Oricum, pana pe la 7-8 ani, parintii ar trebui ca sa isi supravegheze atent copiii in momentele in care acestia se spala pe dinti.
Sigilarea dintilor copilului este si ea o buna metoda pentru a prevenii cariile dentare.
Aceste masticuri incep sa fie tot mai cerute si in tara noastra, avand in vedere beneficiile evidente pe care le aduc danturii celor mici (mai ales).
Specialistii au observat ca la copii si adolescenti cariile se dezvolta prioritar la dintii din spate, motiv pentru care ei ar trebui ca sa fie sigilati primii (molarii).
Fluorul trebuie considerat a fi un medicament.
Iar ca orice medicament, el are atat beneficii, cat si efecte adverse neplacute, de aceea dozajul este extrem de important in administrarea lui sub anumite forme.
Fluoroza dentara schimba aspectul danturii si apare sub forma unor pete albe vizibile pe dintii pacientului (mai ales copil).
Putem enumera dintre simptomele supradozajului cu fluor:
- durerile abdominale;
- aparitia unui gust sarat sau de sapun in gura;
- convulsiile;
- durerile de cap;
- probleme cardiace;
- stari de voma;
- respiratia superficiala.

Totusi, pastele de dinti nu contin cantitati atat de mari de fluor, pentru a produce otraviri grave ale organismului.
Pentru prevenirea oricarei greseli in folosirea produselor stomatologice care contin fluor va invitam la cabinet stomatologic sector 5 Bucuresti - Rasmindent, unde veti putea ca sa primiti cele mai bune indicatii in aceasta privinta.

27 de comentarii:

 1. periatul dintilor este un factor important in pastrarea unei danturi impecabile,dar sunt foarte bune unele sfaturi in privinga ingrijirii danturii.

  RăspundețiȘtergere
 2. Un articol bun si cu informatii utile pentru noi.

  RăspundețiȘtergere
 3. Tratamente excepționale realizate de medici dedicați meseriei.

  RăspundețiȘtergere
 4. Sunteti niste adevarati profesionisti !!!
  Recomand tuturor acest cabinet stomatologic !!!

  RăspundețiȘtergere
 5. Fluorul, o arma redutabila contra cariilor dentare

  RăspundețiȘtergere
 6. Fluorul, o arma redutabila contra cariilor dentare

  RăspundețiȘtergere
 7. inalbirea dintilor prin acesta metoda este una super ........

  RăspundețiȘtergere
 8. Cu toate ca fluorul este beneficii in multe cazuri, nu trebuie exagerat, mai ales in cazul copiilor, care au tendinta de a inghiti pasta de dinti, in loc ca sa o scuipe.

  RăspundețiȘtergere
 9. Articol bun pentru imbogatirea culturii medicale si ameliorarea starii de sanatate a fiecaruia dintre noi

  RăspundețiȘtergere
 10. Este bine sa cunoastem aceste lucruri.

  RăspundețiȘtergere
 11. Este bine sa cunoastem aceste lucruri.

  RăspundețiȘtergere
 12. acum stiu ce trebe sa fac mersi continuati tot asa

  RăspundețiȘtergere
 13. Bravo! Multumesc pt ajutor! Tineteo tot asa!

  RăspundețiȘtergere
 14. Mesi mult. Foarte until pentru igiena personala. Lioncik

  RăspundețiȘtergere
 15. Foarte bun articolul si foarte util.

  RăspundețiȘtergere
 16. Un articol foarte util, și informativ.

  RăspundețiȘtergere
 17. Un articol foarte util și pe deasupra și informativ

  RăspundețiȘtergere
 18. foarte interesante informatiile din acest articol, de mult stiam ca fluorul nu este chiar ok pentru organism, informatiile de aici sunt mai complete

  RăspundețiȘtergere