miercuri, 27 iulie 2016

Daca durerea dispare, nu inseamna ca a disparut si problema

Am avut de-a lungul timpului o multime de pacienti ale caror probleme dentare necesitau o rezolvare ce se desfasura in mai multe etape, pe parcursul a cateva saptamani sau luni. Extractii multe ce erau imposibil de realizat intr-o singura zi, tratamente lungi si tot asa.

De cele mai multe ori oamenii veneau la noi cu dureri groaznice, in ultimul ceas, si spuneau ca ar face orice numai sa scape pentru totdeauna de dureri si problemele cu dantura. In 99% din aceste cazuri grave, tratamentul nu insemna doar o vizita de 1-2 ore la dentist, ci si altele pe parcursul saptamanilor sau lunilor urmatoare.

Durerile dispareau (temporar) de la prima interventie si foarte putini erau pacientii ce reveneau pentru continuarea tratamentului. Daca durerea a disparut, nu inseamna ca ai scapat si de problema. Ce se intampla pe parcurs? Pacientii reveneau in cateva saptamani sau luni, plangandu-se din nou de aceleasi dureri, doar ca de data asta mai greu de tratat. Bineinteles ca orice problema se agraveaza daca nu este tratata complet.

O problema specifica romanilor, din ce-am intalnit noi in atatia ani de experienta in domeniu, este lipsa de rabdare. Am avut parte de pacienti ce aveau probleme netratate de - atentie - peste 10 ani. Bineinteles ca nicio problema n-a aparut peste noapte direct cu dureri cumplite. Nu, totul a inceput de la o simpla carie sau de la ''m-a tras putin curentul'', si in timp a deviat spre tot felul de infectii care mai de care mai periculoase. Am avut, deasemenea, si cazuri grave in care daca pacientii ar mai fi intarziat o ora sau doua, viata lor s-ar fi terminat datorita infectiei ce avanseaza cu pasi repezi spre creier.

Revenind la subiectul cu care am inceput paragraful - ca intre timp am deviat putin de la idee - oamenii isi doresc sa rezolve pe loc niste probleme netratate de ani intregi. Era bine daca se putea, dar acest lucru este imposbil. Este cauza si efect sau, altfel spus, semeni ceea ce culegi. Daca ai semanat boala si probleme timp de cativa ani, nu te poti astepta sa culegi altceva in afara de durere. Deasemenea, durerea pentru care ''ai lucrat'' atat de mult timp nu poate fi inlaturata intr-o ora.

E drept ca nu-ti va lua nici 10 ani sa o rezolvi, dar nici doar o singura zi sau o ora. Vei avea parte de tratament saptamani sau luni intregi si de doua, trei, poate mai multe interventii stomatologice - aici vorbind cat mai generalist posibil. Fiecare caz poate fi mai greu sau mai usor.

Concluzia, in cazul in care nu ai observat-o din titlul articolului, daca durerea a disparut nu inseamna ca ai scapat si de probleme. S-ar putea ca durerile sa reapara mai devreme sau mai tarziu si acest lucru nu va face decat sa agraveze lucrurile. Ai grija de dantura ta la timp!

22 de comentarii:

 1. Daca mergem la dentist la primul semn ca avem o problema dentara salvam timp si bani.

  RăspundețiȘtergere
 2. Interesant dar întotdeauna lipsa de banii strica totul:))

  RăspundețiȘtergere
 3. Un articol interesant.Informatii utile de-a ne invinge frica de dentist.

  RăspundețiȘtergere
 4. Un articolo foarte interesant, intradevar daca lasam problemele danturi nerezolvate mult timp sa nu ne asteptam ca se pot rezolva intr-o sedinta

  RăspundețiȘtergere
 5. Când ai probleme cu dantura este bine să faci o vizită la stomatolog.Recomand această locație.Medici foarte buni.

  RăspundețiȘtergere
 6. Foarte realist si convingator articolul. Poate niste idei rezumate ar avea mai mare suces, este doar o sugestie. Concluzia este ca organismul nostru este dependent de starea danturii si trebuie sa avem mare grija. Multumim.

  RăspundețiȘtergere
 7. Informatii foarte utile pentru cetateni!

  RăspundețiȘtergere
 8. O clinica cu personal bine pregatit si foarte amabil. Este foarte bine dotata cu aparatura de ultima generatie .

  RăspundețiȘtergere
 9. Cu siguranta durerea reapare.... din propie experienta...

  RăspundețiȘtergere
 10. Super realist articolul si cel mai important este sa avem grija de copii sa inteleaga aceste lucruri.

  RăspundețiȘtergere
 11. Un articol foarte instructiv.

  RăspundețiȘtergere
 12. problemele netratate la limp si de un specialist pot duce la situati grave...

  RăspundețiȘtergere
 13. Acest articol va ajuta oamenii pe viitor in privinta acestor probleme

  RăspundețiȘtergere
 14. un articol util, bine documentat si lamuritor !

  RăspundețiȘtergere
 15. Ca la orice problemă medicală, important este să iei măsuri din pripă şi să te prezinţi urgent la medic. Poate că pe moment problema se rezolvă, durerea dispare şi pacientul spune că răul a trecut, dar nu-i chiar aşa. Dacă problema e mai veche, vindecarea e de durată. iar mulţi oameni renunţă să continuie tratamentul. Articolul este foarte util celor care gândesc astfel.

  RăspundețiȘtergere
 16. foarte important sa intelegem mesajul articolului "Ai grija de dantura ta la timp"

  RăspundețiȘtergere