miercuri, 27 septembrie 2017

Cauzele pierderii dintilor

Numeroase motive stau la baza pierderii unuia  sau mai multor dinti, de aceea este bine ca sa cunoastem macar o parte dintre aceste cauze,  pentru a fi in masura ca sa actionam la timp si eficient, astfel incat sa ne pastram dentitia naturala definitiva o perioada cat mai indelungata.

1. O igiena orala deficitara.

Este obligatoriu ca sa te speli pe dinti zilnic, macar dimineata si seara, cu o periuta si o pasta de dinti potrivita, de regula recomandata de catre medicul stomatolog. Pentru o curatare perfecta a danturii nu trebuie evitata nici folosirea, macar o data pe zi, a atei dentare si a dusului dentar, plus a apei de gura, care reusesc impreuna ca sa previna in mod eficace eliminarea bacteriilor periculoase si depunerea tartrului.

2. Alimentatia gresita, bogata in zahar, carbohidrati si acizi, care deterioreaza rapid dintii si gingiile.

3. Deprinderile proaste ce pot afecta negativ dantura.

Scrasnirea dintilor (bruxismul) poate macina in timp dintii si chiar ii poate fractura.

Fumatul este si el o alta  sursa de agravare a bolilor gingivale, iar acestea au drept efect pierderea in timp a dentitiei.

4. Sporturile violente, de contact.

Desi sportul este foarte sanatos, exista si discipline precum fotbalul, baschetul, artele martiale, boxul, hocheiul etc., unde se pot produce accidente soldate cu fracturarea sau chiar pierderea dintilor. Purtarea unor proteze speciale care sa protejeze dintii de lovituri reprezinta cea mai buna cale de a  pastra o dantura intacta.

5. Frica de dentist.

Spaima de medicul stomatolog, de scaunul dentar si echipamentele medicale folosite, precum si de tratamentele propriu-zise, conduc in final la agravarea problemelor dentare, ceea ce provoaca si mai multa suferinta celor ce au aceasta fobie.

6. Lipsa banilor.

Stiind cat de scumpe sunt tratamentele stomatologice, multi oameni pur si simplu nu isi permit ca sa mearga la medicul dentist, iar acest lucru are un efect negativ asupra sanatatii danturii lor, care tinde sa se degradeze in mod continuu, iremediabil.

In mod obisnuit se considera ca persoanele varstnice sunt cel mai in pericol de a-si pierde dintii.

Cu toate acestea, curios poate pentru multi, studiile de specialitate au arata ca aproape o treime dintre adulti isi pierd primul dinte in intervalul de varsta 21 - 30 de ani.

Nici copiii nu sunt feriti de accidente, mai ales daca iubesc sa alerge pe afara, in loc sa stea in fata unui ecran de telefon sau calculator.

In special acum cand penny board-urile, hoverboard-urile, skateboard-urile si trotinetele electrice sunt la mare moda, cazaturile inerente pot conduce inclusiv la fracturarea sau pierderea unuia sau mai multor dinti de lapte sau definitivi.

Parintii ar fi bine ca sa stie faptul ca inainte de 18 ani nu se fac implanturi dentare, motiv pentru care protezarea este mai dificila la varste mici, iar efectele la nivelul psihicului copilului sau adolescentului pot fi devastatoare. Iata de ce trebuie mare atentie la jocurile acestora.

Consecintele pierderii dintilor

Pierderea dintilor poate sa conduca, in afara de problemele strict legate de sanatatea orala si la alte efecte grave, inclusiv la nivel psihic.

Primul efect devastator este acela al scaderii respectului de sine, persoana in cauza evitand ca sa mai zambeasca, sa se mai simta in largul ei in societate, la scoala sau la job.

De asemeena, unul sau mai multi dinti lipsa sunt cauza unor dificultati in vorbire,in greutatea de a mesteca anumite alimente.

Un dinte lipsa influenteaza si slabirea altora din apropiere,  care miscandu-se si inclinandu-se, se pot pierde la randul lor.

Va invitam la cabinetul nostru stomatologic din sectorul 5 al Capitalei – Rasmindent, pentru a lupta impreuna impotriva caderii dintilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu