miercuri, 19 aprilie 2017

Rolul mamei in prevenirea cariilor dentare ale copilului

Pentru prevenirea cariilor, educatia dentara are o importanta deosebita. 
La Rasmindent - cabinet stomatologic sector 5 Bucuresti, medicii chiar se preocupa de acest lucru, pacientii plecand de aici nu doar cu rezolvarea problemelor lor de ordin medical imediat, dar si cu un set de sfaturi preventive, care sa ii ajute ca sa isi pastreze dantura sanatoasa cat mai multa vreme.
Putina lume cunoaste, de exemplu,  faptul ca mama reprezinta o sursa importanta de transmitere a unor bacterii cariogenice pentru copil, in afara de bagajul determinat de o predispozitie genetica transferata acestuia, fiind si aceea care introduce zaharul rafinat si produsele bogate in amidon in alimentatia bebelusului.
Inca din anul 1924, un stomatolog englez a reusit ca sa puna in evidenta o tulpina de Streptococcus Mutans .
Totusi, primele studii ample, orientate spre determinarea aparitiei cariilor dentare din cauza zaharului rafinat, au fost facute pe la jumatatea secolului trecut, pe cobai ce au fost hraniti cu diverse diete, inclusiv cu alimente bogate in zahar rafinat.
Animalele de laborator care nu au primit alimente dulci, cu zahar, nu au dezvoltat carii dentare, in timp ce grupul de experienta al animalelor care au fost hranite cu produse bogate in zaharoza au inceput ca sa aiba probleme dentare de aceasta natura.
Fiind vorba despre o infectie, determinata de coloniile de microorganisme ce formeaza placi bacteriene la nivelul dintilor, evident ca cercetatorii de pretutindeni cauta si o rezolvare eficace (in special un vaccin) pentru eliminarea acesteia si sa ne permita ca sa mancam linistiti si alimente dulci.
Revenind la relatia mama-copil, despre care aminteam anterior, evident ca mamele sunt acelea care la varste mici sunt responsabile cu alimentatia copiilor lor. In plus, se pare ca bacteriile cu potential cariogen exista in gura noului-nascut chiar dupa doar o zi de la nastere, dar Streptococcus Mutans se manifesta, activ, precum va imaginati, doar de la aparitia dentitiei de lapte.
Mai precis, pe la varsta de 2 ani cu siguranta pot exista colonii de bacterii cariogene, deoarece majoritatea dintilor au aparut deja, iar alimentatia copilului este suficient de diversificata, pentru a crea un mediu propice formarii de placi bacteriene.
Ulterior, odata cu aparitia primului dinte definitiv, incep si coloniile de bacterii ca sa se stabilizeze, mai ales ca la aceasta varsta copiii sunt innebuniti dupa dulciuri si prajituri cu foarte mult zahar rafinat.

Dieta, nivelul de expunere la infectie al persoanei in cauza, precum si compozitia dintilor, gradul de igiena dentara, au roluri esentiale atat in aparitie, cat si in ceea ce priveste numarul si gravitatea cariilor dentare.
Interesant este ceea ce au descoperit cercetatorii de curand, respectiv faptul ca infectia stomatologica amintita este corelata inclusiv cu metoda prin care un copil s-a nascut: daca el s-a nascut printr-o operatie de cezariana (atat de la moda in zilele noastre!), el risca ca sa dezvolte aceasta afectiune dentara mai devreme decat copiii care au venit pe lume pe cale naturala, scutul de aparare al organismului lor fiind mai slabit.
Studiile pe aceasta tema continua, dar pana atunci viitoarele mame sau tinerele mamici ar trebui ca sa se preocupe inclusiv de sanatatea dentara a copiilor, daca vor ca acestia sa fie scutiti de multe probleme medicale grave in viitor.
Specialistii de la Rasmindent - cabinet stomatologic sector 5 Bucuresti va pot sfatui cu  profesionalism in aceasta privinta. Programati-va pentru o consultatie dentara, unde veti primi raspuns si la intrebarile ce va preocupa!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu